A C vitamin (aszkorbinsav) nélkülözhetetlen:

A csont és a kötőszövet (a többi szövetet és szervet öszszetartó szövetek) kialakulásához. A C vitamin elősegíti a vas felszívódását, illetve a sebek és az égési sérülések gyógyulását. Az E vitaminhoz hasonlóan a C vitamin is antioxidáns, védi a sejteket a normális sejtműködés melléktermékeiként keletkező szabad gyökök által okozott károsodásoktól. Vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Erősen redukáló tulajdonságú, a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogéndonor vesz részt. Ez a tulajdonsága biztosítja egyes nyomelemek felszívódásra alkalmas redukált állapotát. Szerepet játszik a csontok, a fogak, a kötőszövetek felépítésében. Nélkülözhetetlen továbbá a kollagén, a glikoproteinek képződésében. Hiánya a fogíny vérzékenységét, renyhe sebgyógyulást, az ellenálló képesség csökkenését stb. eredményezi. Számos állatfaj képes szintetizálni, az ember azonban nem, így a táplálékkal kell fedeznünk a szükségletet. A fokozott szellemi és fizikai igénybevétel, a láz, a dohányzás, és egyéb eredetű stressz, orális fogamzásgátlók stb. növelik a szervezet C vitamin szükségletét.

Korábban úgy vélték, hogy az aszkorbinsav bármilyen mennyiségben fogyasztható, az újabb vizsgálatok azonban rámutattak, hogy túlzott bevitele alimentáris eredetű cukorbetegséghez és vesekőképződéshez vezethet. Aszkorbinsavban gazdag a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a burgonya, a paradicsom, a homoktövis, a friss gyümölcsök stb. A főzés, a sütés, a tartós áztatás, a főzővíz leöntése, az ételek ismételt felmelegítése jelentős aszkorbinsav veszteséget okoz. A C vitamin (aszkorbinsav) nélkülözhetetlen a csont és a kötőszövet (a többi szövetet és szervet összetartó szövetek) kialakulásához. A C vitamin elősegíti a vas felszívódását, illetve a sebek és az égési sérülések gyógyulását. Az E vitaminhoz hasonlóan a C vitamin is antioxidáns, védi a sejteket a normális sejtműködés melléktermékeiként keletkező szabad gyökök által okozott károsodásoktól.

A C-vitamin (aszkorbinsav) feladata:

A C-vitamin, másik közismert nevén aszkorbinsav, két nagyon fontos feladata az immunrendszer védelme és a psziché stabilizálása. A szabad gyökök, melyek megöregítik az embert, ádáz ellenségének tekinti, következésképpen fiatalító hatása van. Boldoggá teszi hétköznapjainkat, a kedvetlenség ellenszere. Megerősíti a kötőszöveteket, kollagénné forrasztja össze a fehérjéket. Visszércsomókat és aranyeret fejleszt vissza, ráncokat és szarkalábat tüntet el. A foghúsvérzést már fél óra alatt képes elállítani. Kalciummal együtt kelátot alkot, elősegítve a kalcium felszívódását. Megöli a fogszuvasodást okozó baktériumokat, erősíti az állkapcsot. Régészeti leletek bizonyítják az 5-10000 évvel ezelőtti emberek teljesen ép, erős fogait. Pedig akkoriban sem fogorvos, sem fogpaszta nem létezett. Elszállítja a kénsav sóit, ami nélkül a foghúsban és testünkben vérzések alakulhatnának ki. A lizinből karnitint szintetizál.

A karnitin gondoskodik a zsírmolekulák elszállításáról, oxidálásáról, vagyis elégetéséről. Kövér emberek számára ezért oly fontos a karnitin jelenléte. Mivel a szabadon élő állatok szervezete képes a C-vitamin előállítására (mi sajnos elvesztettük ezt a képességünket, kivéve pár embert), így az ő testsúlyuk állandó és mindig elegendő aszkorbinsav van a vérükben, így szinte sosem fáznak meg. Ezen kívül még vasat juttat a bélfalból a vérbe, hogy a vér oxigénnel láthassa el sejtjeinket.

Gondoskodjon Ön is a napi C-vitamin beviteléről!